Bazz Testar: LG G FLEX

BAZZ.se testar mobilen LG G FLEX

En helt galen mobil med kurvig kropp, kan det vara någonting för den teknikintresserade?

Telefonen
LG G Flex är en rejält stor telefon, med en skärm på 6″ (tum). Måtten mäter i övrigt ca 160x81x0,87 cm.

Hela baksidan är täkt av en glansig men mjuk, nästans som gummi, yta. Skön att hålla i, framförallt på grund av att telefonen är böjd, men kanske lite väl stor för folk med mindre händer.

Testexemplaret är grå/silvrig och det är precis på gränsen till att det ser billigt ut, men här klarar sig telefonen med godkänt.

Baksidan av telefonen huserar även telefonens knappar. Lite udda, men det är här de sitter, mitt på, strax under kameran. En ”uppåt-pil”, en mittknapp och en ”ner-pil”. Runt omkring telefonen saknas det alltså knappar helt och hållet. Mittknappen fungerar som på/av, eller som sov/vakna knapp. De andra två kan du stega i menyer med, alternativ höja och sänka volym mm.

Bakstycket har även ett så kallat ”självlagande” lager, som gör att MINDRE repor och rispor försvinner med tiden. Mitt exemplar hade dock två eller tre lite värre repor i sig som inte alls verkar ha lagat sig själv. Jag antar att detta snarare gäller för att motverka smårepor, när telefonen ligger i en ficka tillsammans med mynt eller nycklar. 

Hörlursutgången hittar vi undertill, bredvid den har vi micro-usb ingången för laddning.

På sidan av telefonen sitter hållaren för sim kort.

Förutom de fysiska knapparna, hittar vi även de tre ”Android-knapparna” av touch variant på skärmens nedre del. De är dock infällda i skärmen och kan således släckas till förmån för det som visas på skärmen.

Snabbt och enkelt, allt flyter på
LG G Flex är en riktigt kvick telefon när man använder den. Den stora skärmen tillsammans med flytet i menyer och appar, gör att upplevelsen med G Flex är riktigt bra. Det flyter på som smör i en varm stekpanna.

Android 4.2.2 som sitter i denna versionen jag testar, är som gjort för LG Flex. Det är i alla fall så det känns när man direkt före detta test, endast kört operativsystem av andra märken.


En STOR skärm

Skärmen är av ”P-OLED” typ och den är alltså kurvad. Det är just detta som gett mobilen namnet ”Flex”. Skärmens storlek är, som sagt, 6″ och denna yta är hem åt 720×1280 pixlar.

Tätheten av pixlar på denna telefon hamnar på 245ppi, vilket gör telefonen något oskarp om man är van vid mindre skärmar med en pixeltäthet på över 300ppi.

Framför displayen sitter ett riktigt hårt ”Gorilla Glass 2”. Alltså ett ganska stryktåligt glas.

Tyvärr är det någonting konstigt med denna skärmen. Jag vet inte om det bara är mitt testexemplar, eller om det är någonting som alla G Flex lider av. Problemet är som en liten hinna av ”grynighet” ovanför hela bilden. Det är svårt att beskriva exakt hur det upplevs, men det är som en blandning mellan färgbrus och oskärpa i bilden. Störande, men ändå inte katastrof.

Kameran med LED blixt
LG G Flex tar foton med upplösningen 13MP, dvs 4160 x 3120 pixlar. Den har såklart autofokus och LED blixt.

Du filmar i 1080p i 60 bilder per sekund. Vilket gör att du faktiskt kan redigera videoklipp på ett snyggt sätt i efterhand. Då tänker jag främst på möjligheten till att skapa snygga effekter genom att ändra hastigheten på klippen.

Du kan även filma med bildstabilisering, samt i ett HDR läge. Du har även ett läge där du kan filma i ”UHD”, som ger dig upplösningen 3840×2160.

Frontkameran är av 2.1MP.

Foton blir skarpa och riktigt bra. LED blixten fungerar som vanligt väldigt varierande och den är begränsad till att endast hjälpa till i lite dunklare miljöer. I mörker blir det ojämnt resultat med mycket brus och färger som inte matchar verkligheten. Detta gäller dock samtliga mobiltelefoner med LED-blixt.

I dagsljus blir det riktigt fina bilder. Den stora skärmen gör sitt till och du kan direkt se de fina bilderna du skapat.

Ljud
Högtalaren gör sitt jobb, och den fungerar så bra den kan på en mobiltelefon. Musik kan spelas och det låter ok. Ljud kommer ur en skåra på baksidan, vilket kan göra det lite krångligt om du skall hålla i telefonen samtidigt som du tittar/lyssnar på musik.

Att ringa med telefonen fungerar som det skall. Har inte upplevt något speciellt i form av dåligt ljud eller liknande.

IR
G Flex har ett inbyggt IR öga för att kontrollera diverse apparater i hemmet. LG:s egna inbyggda app fungerar väldigt bra för detta ändamål. Du kan själv lägga till apparater så som TV, förstärkare eller DVD spelare. Allt ordnas sedan snyggt i en app som du lätt kommer åt via snabbmenyn, om du så önskar.

Att lägga till apparater är enkelt och jag behövde endast en gång ställa in manuellt, genom att rikta min originalkontroll mot LG G Flex för att den skulle lära sig just den IR signalen. I övriga fall behövde jag endast välja märke på min apparat och mobiltelefonen förstod vad jag ville göra. Smidigt.

Navigation
Google Maps är det självklara valet för mig när det gäller navigation och kartor. Du får helt enkelt en gratis navigator, rakt i Google Maps nu för tiden.

Sök bara efter en adress, och välj navigera i Maps. Enklare kan det inte bli.

Eftersom LG G Flex kör Android, är det enkelt att synka adresser, kartor, resor med mera, via ditt Google konto. Söker du en plats på datorn, samtidigt som du är inloggad på google, kan du enkelt hitta den destinationen i Google Maps på din telefon sedan. Smidigt.


Foto: LG G Flex

Android 4.2.2 / 4.4 – KitKat
LG G Flex kan uppgraderas till Android 4.4 KitKat i några länder. Det är oklart när detta kommer till Sverige, men det lär helt klart hända inom snar framtid.

LG G Flex fakta

Allmänt
Lansering: 2013, Oktober
Mått: 160,5 x 81,6 x 8,7 mm
Vikt: 177g
OS: Android 4.2.2, uppgraderbart till 4.4

Skärm
6 tum
720 x 1280 pixlar
Typ: P-OLED, kurvad skärm
Pekskärm: Kapacitiv
Pixeldensitet: ~245 PPI

Kraft
Processor/Chipset: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, 2.26 GHz Krait 400
RAM: 2 GB
Lagring: 32GB
Minneskortsplats: Nej
Batteri: 3500 mAh
Standby: 720h
Taltid: 15h

Kamera
15 MP, 4160×3120 pixels
Autofokus: Ja
Blixt: LED
Video: Ja, 1080p @ 60fps
Frontkamera: Ja, 2.1MP

Trådlöst
3G: DC-HSDPA 42mbit; HSDPA 21 Mbps
4G/LTE: Ja
WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual band
WiFi Hotspot: Ja
Bluetooth: 4.0 med A2DP, LE
GPS: Assisted GPS och GLOSNASS
NFC: Ja
DLNA: Ja

Slutkommentar

En riktigt fräck telefon med sin kurvade skärm. När man ser den för första gången vill man verkligen känna och klämma på den.

Att hålla den i sin/sina händer kan däremot bli lite väl konstigt för de med små händer. Mobilen tar verkligen upp sin plats när du använder den och det kan ta ett tag att vänja sig vid en så pass stor telefon. Speciellt om du är van vid en lite mindre modell.

Det lilla minuset på skärmens grynighet stör mig mer än vad jag trodde från början. Detta lilla ”lager” som hela tiden ligger ovanför bilden som ett brus, syns ofta om du har klara färger i filmer, videoklipp eller bilder. Synd.

Att surfa, spela eller se på video med det böjda glaset och skärmen är väldigt annorlunda, och det är i alla fall inte på ett negativt sätt. Känslan av att skrolla på webben, se filmklipp, eller spela tar en stund att vänja sig vid, men efter ett tag känns det ganska naturligt och självklart faktiskt.

IR funktionen fungerar bra och ger ett fint plus i kanten, även om det inte är en funktion som är enda försäljningspunkten.

Rådet jag kan ge till alla som är sugna på denna telefonen. Se den i butik först. Känn, kläm och testa den. Förmodligen kommer du antingen känna att du MÅSTE ha den, eller så blir det pannkaka av allt.

En bananpannkaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *