Bazz Testar: HTC 8s

BAZZ.se testar mobilen HTC 8s.

Då var det dags för ett test av HTC’s Windows Phone 8 mobil, HTC 8S (eller A620e som modellen heter)!

Telefonen
Mobilen är till utseendet svart med en vit kant längst ner. Baksidan är på den svarta delen klädd med något slags ”gummimaterial”, medan den vita lilla kanten är av plast. Framsidan är helt täckt av glas, och har även den skillnad mellan svart och vitt. Den vita delen på framsidan är en liten del som innehåller touch-knappar för Windows Phone (bakåt, windows/hem, sök).

Telefonen känns något kantig till en början, men det ordnar snart upp sig och den känns faktiskt ganska skön att hålla i handen. Baksidan av ”gummi” gör att den inte har någon tendens till att glida ur handen.

Skärmen på 4″ känns riktigt bra i storlek och Windows Phone 8 ser ut som om det är gjort för denna telefonen.

På baksidan hittar vi en kamera och LED lampa. Kameran är av 5mp typ med 720p videoinspelning. Jag återkommer till hur kvalitén på denna kameran är.

Uppe på telefonen hittar vi en hörlursutgång / headset, on/off/sleep knapp.

På mobilens vänstersida är den helt ren från portar eller knappar.

Högra sidan består av en volymknapp av ”rocker” typ. D.v.s. en knapp du kan trycka långt upp eller långt ner på för att höja och sänka volymen, samt en dedikerad kameraknapp.

På undersidan hittar vi en standard microUSB port.

Härligt operativsystem med fart
Som flera andra Windows Phone enheter jag testat, fungerar även denna riktigt smidigt och snabbt i operativsystemet. Menyer och appar flyter på riktigt bra och det är sällan man stöter på märkbara laddningstider eller ”lagg”.


En helt ok skärm

8S skärm är en S-LCD med 480×800 i upplösning. Självklart handlar det om multitouch och framsidan är täckt av ”Gorilla Glass”.

Tätheten av pixlar på denna telefon hamnar på 233ppi, vilket är under 300ppi, där jag själv tycker gränsen för riktigt skarpa skärmar går.

När det gäller ”Gorilla Glass” är det lite av en standard för hållbara glas idag. Visst, den håller inte för hur mycket som helst, men en liten sökning på Youtube visar dig flera ”droptest” av flertalet mobiler. HTC 8S verkar klara sig bra, kanske mycket på grund av den lite mjukare baksidan.

Kameran får godkänt, men inte mer
HTC 8S tar foton med 5mp upplösning, vilket är 2592×1944 pixlar. Autofokus finns och används enkelt genom att trycka på objektet du vill fokusera på.

Mobilen filmar i 720p i 30 bilder per sekund.

Måste dock poängtera att denna kameran är sådär. Kvalitén når så klart upp till godkänt, när det gäller att snabbt fota ”mobilbilder” och lägga upp på Facebook, Twitter eller en blogg. Men där är faktiskt användningsområdet slut. Ett foto för utskrift i vanligt 10x15cm format, ger dig en märkbart sämre kvalité än dyrare telefoner (så som iPhone 4s, HTC One X eller Nokia Lumia 800).

Mobiltelefonen saknar frontkamera och kan således inta användas till videosamtal (i alla fall inte på ett normalt sätt där du pratar med personen ansikte mot ansikte).

Jag har svårt att beskriva vad det egentligen är som gör bilderna dåliga. Här finns en hel del brus och skärpan är inte riktigt ok. Kameran verkar dessutom verkligen känslig för mörka miljöer och bilder tagna i mörker ser inte alls bra ut.

I dagsljus blir det fina bilder som håller en OK kvalité. Det kanske låter som jag sågar kameran totalt, och det gör jag kanske, men i jämförelse med dyrare varianter, förväntar jag mig en bättre kamera än så här, även på lite billigare modeller som 8S.

LED lampan hjälper kameran att fota i mörker. Detta är väldigt begränsat, som på alla mobiler med LED-blixt. 8S gör dock sitt jobb med en ok LED-lampa.

Ansiktsigenkänning och GEO-tagging finns även med i telefonen. Ett stort plus för många.

Ljud och musik
Här finns det ingenting att klaga på. Mobilen spelar relativt högt från de inbyggda högtalarna, men det är kanske ingenting man använder för att lyssna på musik med. 8S har även ”Beats Audio Enhancments” vilket är ett samarbete mellan HTC och ”Beats Audio” för att få ut det mesta ur telefonen när det gäller ljud och musik.

De medföljande hörlurarna fungerar riktigt bra och jag skulle nog säga att de är över medel, mot vad man brukar få med. En bra mobil att ha till musiklyssnande alltså.

Navigation
När det gäller kartor och navigation så är det Bing Maps från Microsoft som är förinstallerat. Dessa kartor fungerar inte riktigt lika bra som Google Maps, men det fungerar faktiskt ändå riktigt bra. Själv har jag inte gjort något större ingående test av GPS funktionen, men att söka och hitta resväg fungerar alldeles ypperligt på två kluriga försök i närområdet.

Bing Maps saknar dock ”turn-by-turn” navigation. Det kan bli ett problem om man är van vid att navigera efter denna typ av navigering.

De tre stora jättarna kör nu alltså Google Maps, Maps (Apple Maps) och Bing Maps. Nokia är den fjärde som kör sina egna Nokia Maps. Vilken som är bäst av dessa är helt upp till var och en. Personligen har jag aldrig haft några problem med Google Maps, och tycker därför om dessa mest.

För att inte fatta det hela fel, så skall det sägas att HTC 8s däremot inte har några som helst problem att ladda in kartor eller använda sig av Bing Maps.


Foto: HTC 8s – Apple iPhone 4s

Windows Phone 8

Detta är mitt första test där en telefon kör Windows Phone 8. De nya funktionerna och skillnaden mellan Windows Phone 7, kommer jag att ta upp i ett separat test. Titta gärna tillbaka till denna artikeln för länk till testet när det är genomfört.

Tills det är gjort kan jag bara säga att version 8 är riktigt snabb och har fler möjligheter att ställa in och utforma utseendet som du vill, i jämförelse med version 7.

I lådan

HTC 8s kommer i en riktigt snygg låda, packat med laddare/usbkabel, headset, manualer och en liten lapp innehållande serienumret för just ditt exemplar av Windows Phone 8.

HTC 8S fakta

Allmänt
Lansering: November 2012
Mått: 120,5 x 63 x 10,3 mm
Vikt: 113g
OS: Windows Phone 8

Skärm
4,0 tum
480 x 800 pixlar
Typ: S-LCD
Pekskärm: Kapacitiv
Pixeldensitet: 233 PPI

Kraft
Processor: Qualcomm Snapdragon S4, 1GHz Dual Core
RAM: 512MB
Lagring: 4 GB
Minneskortsplats: Ja, microSD upp till 32GB
Batteri: Li-Po, 1700 mAh
Standby: -h
Taltid: -min

Kamera
5 MP, 2592×1944 pixels
Autofokus: Ja
Blixt: LED
Video: Ja, 720p @ 30fps
Frontkamera: Nej

Trådlöst
3G: HSDPA 21 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps
4G/LTE: Nej
WiFi: 802.11 a/b/g/n
Bluetooth: v3.1, A2DP, EDR
GPS: Assisted GPS, med support för GLONASS
NFC: Nej
DLNA: Nej

 

Slutkommentar

Detta är en av de bästa enheterna i prisklassen 2.500-3.000kr (januari 2013). I jämförelse med Nokia Lumia 800 som jag tidigare testat, känns faktiskt HTC 8s något snabbare och mer lätthanterlig. Det kanske inte är så konstigt då det är ett år mellan modellerna i utveckling. Windows Phone 8 gör säkert sitt till också.

Skall vi se till det negativa, måste jag än en gång klaga lite på kameran. Det är, som jag skrivit, inte någon katastrof, men att man inte satsat på att sätta in en lite bättre kamera är konstigt. Skall man lägga sig i det lite billigare segmentet, känns det som om kameran behöver kunna ta bra bilder, då jag själv tror att det är många som idag använder sig av Twitter, Facebook och diverse foto-tjänster.

Windows Phone 8 fungerar bra. Riktigt bra till och med. Så pass bra att jag funderar på att byta från iPhone till Windows Phone (om bara för någon månad eller två) för att verkligen få en känsla av operativsystemet.

Tyvärr har jag inte testat Windows 8 för PC tillräckligt för att jag skall sett alla fördelar och möjligheter för dessa två OS att samarbeta. Finns säkert en hel del godbitar där.

Om du vill hoppa på Windows Phone 8 tåget, och letar efter en gedigen och lite billigare mobil, kan jag rekommendera HTC 8s utan tvekan. Nokias modeller Lumia 820 och 920 skall testas inom snar framtid och jag ser fram emot att jämföra dessa två modeller (framförallt 820) med HTC 8s.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *