Bazz Testar: Nokia Lumia 800

BAZZ.se testar mobilen Nokia Lumia 800, med Windows Phone 7.5 under huven.

Det skall bli riktigt roligt att få dela med sig av ett test / recension som ligger på en helt ny nivå än vad gjort tidigare. Så då tar vi och sätter igång.

Telefonen som recenseras är av typen ”smartphone”, ett begrepp som den senaste tiden används i var och varannan mening, när det gäller mobiltelefoner. Jag skall försöka ta reda på om denna telefonen har vad som krävs för att kallas för ”smart”.

Telefonen
Mobilen som testas är en svart Nokia Lumia av modellen 800. Den är mattsvart och känns ganska så exklusiv när du håller den i handen.
Framsidan av mobilen pryds av skärmen som verkligen ger telefonen en skarp kant mellan det blanka glaset och det matta bakstycket. Skärmens kanter är något lutande och ger en riktigt gedigen känsla när du använder pekskärmen.

På ovansidan hittar vi en liten lucka för micro-usb, plats för simkort samt utgång för hörlurar/headset, 3.5mm kontakt.

Undersidan består av högtalare/mikrofon.

Baksidan har ett inlägg av silver, med Nokias logo, kamera samt dubbla LED lampor för foto.

De fysiska knapparna på mobilen, sitter enbart på högra sidan och består av volymknapp upp/ner, on/off/lås samt en knapp för kameran.

Förutom de fysiska knapparna, finns även tre Windows Phone knappar av touch typ, precis under skärmen. Dessa är ”Bakåt, Windows och Sök”.

Snabb i systemet
Lumia 800 är riktigt snabb i menyerna och startar program och appar utan att protestera. Något ”lagg” i menyer och funktioner är näst intill obefintligt, och det känns verkligen som att fingret på skärmen är ett med operativsystemet.

Att växla mellan appar går också riktigt snabbt och du kan enkelt hoppa få fram tidigare appar och växla mellan dem.


Foto: iPhone 4S – Nokia Lumia 800

Skärmen

Skärmen är av TFT typ med 480 x 800 pixlar. Det är en helt ok upplösning för skärmstorleken, men när man blivit bortskämd med skärmar som iPhone 4/4S, tycker man att mycket ser ”pixligt” ut. Så är det självklart inte och Nokian levererar klara färger som är riktigt skarpa vid exempelvis fotovisning.

Lägger du inte två telefoner bredvid varandra, eller går direkt från en telefon med riktigt hög upplösning, är min bedömning att du kommer klara dig bra med en skärm av denna typen. 
Byter du däremot direkt ifrån en skärm med över 300 PPI (pixels per inch), kommer du att se en skillnad i skärpan.

Nokia Lumia 800’s största fördel med skärmen, är det faktum att det är en OLED skärm, vilket gör den väldigt ljus och visar starka fylliga färger.

Kameran
Lumia 800 tar bilder med en upplösning på 8mp, vilket får anses som standard i dagsläget. De två LED lamporna hjälper så klart till lite i mörka situationer, men optimalt har det aldrig varit att använda LED som blixt.

800:an har som sagt en dedikerad kameraknapp, vilket gör att du slipper fippla med skärmen för att ta ett foto med telefonens kamera. Autofokus känns som en självklarhet och mycket riktigt finns det även här.

Video spelas in i 1280×720 pixlars upplösning med 30 rutor per sekund (fps), vilket är godkänt.

Linsens position på baksidan känns lite felplacerad till en början. Eftersom den sitter mitt på telefonen hade jag lätt för få fingrarna mitt över gluggen. Något man säkert vänjer sig vid och som inte alls är ett stort problem när man vant sig.


Foto: Nokia Lumia 800, baksida

Bilderna blir skarpa och klara och kan i dagsljus jämföras med de från exempelvis iPhone 4S, även om jag personligen upplever bilderna från iPhone något skarpare.

När det blir lite mörkare klarar Lumia 800 av att fånga helt ok bilder ganska så bra, framförallt om man använder sig av de två LED lamporna och rummet du befinner dig i inte är allt för stort. Trots att den klarar sig bra, blev jag förvånad att återigen iPhone 4S gav bättre bilder än 800:an utan blixt i mörka miljöer.

Nokian ger ganska mycket färgbrus i bilderna och lägger ett slags konstigt blå/grönt skikt över fotot. Inget man märker av mycket, men när man jämför bilderna ser man faktiskt skillnad.

I närbild med bra ljus, tycker jag nästan att Nokia slår iPhone 4S bilderna, och 800:an levererar riktigt skarpa detaljer i bilderna.

Ljud
Att lyssna på musik genom Nokia Lumia 800 fungerar alldeles ypperligt och det är svårt att hitta några svagheter inom området. Med ett par bra lurar från Beyerdynamic låter det näst intill perfekt och räcker till för de allra allra flesta.

Högtalaren tycker jag är ok, men inte mycket mer. Som så många andra mobiltelefoner är det inget att sitta och lyssna på.

Navigation
Du får med Nokia Kör i din telefon när du köper en Nokia Lumia 800. Det är en GPS för bilen som fungerar riktigt bra. Om du bortser från att det faktiskt är en mobiltelefon du håller i, måste jag säga att navigationen fungerar minst lika bra som de billigare fristående GPS maskinerna du kan köpa i butik. 
2D eller 3D väljer du själv. En liten finess och snygg sak är att flera av byggnaderna i storstäderna finns med i 3D direkt på kartan, vilket gör att du kanske hittar lite enklare när du navigerar.


Foto: HTC One X – Nokia Lumia 800

Windows Phone 7.5
Nokia Lumia 800 kör under recensionen Windows Phone 7.5, men kommer snart att få en uppdatering till 7.8. Microsoft har gått ut med att det inte kommer att bli någon Windows 8 till Lumia 800, men har istället valt att uppdatera version 7.5 till 7.8, där några av funktionerna från Windows Phone 8 ändå skall finnas tillgängliga.

Även utseendet skall dra sig lite åt nya Windows 8.

I lådan
Nokia Lumia 800 är förpackad i en snygg kartong / låda. Den känns exklusiv, utan att vara löjligt utsmyckad.
I lådan får du en det vanliga i form av:
– Laddare, micro USB, samt 220 adapter för USB
– Hörlurar / Headset
– Manualer och övrig info
– Skal i gummi som skyddar din Lumia 800.

Det är lite oklart om skalet följer med i försäljningsexemplaren av telefonen. Men den ligger med snyggt i en specialdesignad ”hållare” för var och ett av tillbehören som kommer med i lådan. Förmodligen får du detta skal som standard.

Nokia Lumia 800 fakta

Allmänt
Lansering: 2012
Mått: 116,5 x 61,2 x 12,2 mm
Vikt: 142g
OS: Windows Phone 7.5, ”Mango”

Skärm
3,7 tum
480 x 800 pixlar
Typ: TFT, Amoled
Pekskärm: Kapacitiv
Pixeldensitet: 252 PPI

Kraft
Processor: 1,4 GHz ”Scorpion”
RAM: 512 MB
Lagring: 16 GB
Minneskortplats: Nej
Batteri: 1450 mAh
Standby: 335h
Taltid: 9h30min

Kamera
8 MP, 3264×2448 pixels, Carl Zeiss optics
Autofokus: Ja
Blixt: Dual LED
Video: Ja, 720p @ 30fps
Frontkamera: Nej

Trådlöst
3G: HSDPA 14,4 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps
4G/LTE: Nej
WiFi: 802.11 b/g/n
WiFi Hotspot: Ja
Bluetooth: 2.1 med A2DP och EDR
GPS: Assisted GPS
NFC: Nej
DLNA: Nej

 

Slutkommentar

Mobilen ger ett riktigt gediget intryck, både när du ser på den och när du håller den i handen. Skärmytan känns riktigt snabb och fingrarna liksom glider lite extra fram över det blanka glaset som täcker den ljusstarka skärmen.
Personligen tycker jag att telefonen är riktigt snygg och Nokia har verkligen prickat rätt när man sänkt ner glaset, framför displayen, i ett matt skal som har en textur som kan beskrivas som en blandning av plast och gummi. Telefonen känns verkligen gedigen i handen. Skärmen svarar riktigt snabbt vid beröring och appar / program startar utan problem och kameran är riktigt bra.

Windows Phone 7.5 gav ett stabilt intryck. Enkelt, stilrent och funktionellt. Det går snabbt att hitta till det man vill, även om det tar en stund att vänja sig om man tidigare använt Android eller iOS.

Att hålla sig uppdaterad med mail, kalender och filer fungerar riktigt bra, speciellt om man kör Windows på sin PC. Detta är mycket tack vara Microsoft lyckats sammankoppla PC och mobil på ett riktigt bra sätt. Filer är enkelt att föra över och synkroniseringen fungerar ypperligt.

För att generalisera en väldans massa, skulle man kunna säga att detta är telefonen för dig som jobbar mycket i datormiljö, använder dig av Microsoft Office, mailar, ringer och skickar filer mellan dator / mobiltelefon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *