Bazz Testar: HTC One X

BAZZ.se testar mobilen HTC ONE X.

Har HTC’s nya stora telefon någonting att komma med? Det skall vi nu ta reda på!

Telefonen
Denna mobilen är en HTC One X, med skal i vitt. Mobilen är en riktig jätte med riktigt stor skärm, men som ändå känns smidig och tunn att hålla i.

Känslan av den är till att börja med: ”Plast”. Men det tar inte många sekunder innan den känslan byts ut mot: ”Finess och Kvalité”.

Det matta skalet på baksidan känns riktigt bra att hålla i och det faktum att fortsätter runt till framsidan, gör att telefonen känns väldigt genomtänkt och stabil att hålla i. Den stora skärmen känns väldigt bra att använda och denna bjässe till telefon blir aldrig riktigt klumpig att hålla i.

På baksidan hittar vi en kamera och LED lampa. Kameran sitter i en liten utskjutande del av aluminium (?) som sticker ut några millimeter från resten av bakstycket. Denna lilla detalj är det enda jag faktiskt stör mig lite på när det gäller denna telefon. För mig känns det som om denna lilla kant av aluminium, snabbt kommer att bli skadad, eftersom telefonen vilar mot kanten när den ligger platt på exempelvis ett bord.

Uppe på telefonen hittar vi en hörlursutgång / headset, on/off/sleep knapp, samt en hållare för simkortet.

På mobilens vänstersida ser har vi en micro-usb port. Denna port saknar helt lucka eller skydd.

Högra sidan pryds endast av en volymknapp av ”rocker” typ. D.v.s. en knapp du kan trycka långt upp eller långt ner på för att höja och sänka volymen.

Förutom de fysiska knapparna, hittar vi även de tre ”Android-knapparna” av touch variant på skärmens nedre del.

Starka färger med smidiga menyer
Telefonen känns vid första test väldigt snabb och lagg-fri i menyer och inställningar.

Att byta mellan olika sidor och att växla mellan appar, inställningar och menyer, flyter på som aldrig förr. Detta känns lite konstigt, på ett bra sätt, eftersom skärmen är så enorm.


En STOR skärm

Skärmen är av ”Super IPS LCD 2” typ med 720 x 1280 pixlar, dvs en HD Display. Riktigt smidigt att ha en upplösning som ändå får anses som relativt ”standard”. Exempelvis finns det väldigt många filmer och videofiler som använder sig av 720p. Storleken är 4.7″, vilket får klassas som riktigt stort.

Tätheten av pixlar på denna telefon hamnar på 312ppi, vilket är strax över 300ppi, där jag själv tycker gränsen för riktigt skarpa skärmar går.

Framför displayen sitter ett riktigt hårt ”Gorilla Glass”. Alltså ett ganska stryktåligt glas. Inte för att jag själv slängt den i golvet, men några sökningar på Youtube visar flera test där HTC One X faktiskt klarar av fall ganska bra.

Kameran med kontinuerlig fotografering
HTC One X tar foton med upplösningen 8MP, dvs 3264 x 2448 pixlar (om du nu vill veta exakt). Autofokus finns självklart med och även en LED lampa som agerar blixt.

Du filmar i 1080p i 24bilder per sekund, och har stereoljud till dina inspelningar. En liten kul finess är att du kan ta stillbilder samtidigt som du filmar i videoläget. Då blir det inte riktigt samma kvalité som om du hade tagit en bild i fotoläget, men ändå en smart finess.
Samma funktion finns om du vill ta en skärmdump från ett videoklipp som du redan har på din telefon. Lite av en screencapture funktion för video alltså.

Frontkameran är av 1.3MP typ, och kan spela in video med 720p. Det blir alltså en skarp och fin bild när du ringer videosamtal med tex Skype eller liknande.

De bilder du tar med kameran blir riktigt klara i färgerna. Att se på bilderna du just tagit är inte heller någon dålig upplevelse, eftersom skärmen visar upp den bästa sidan av dina foton. Jag upplever det dock som att det blir en del brus i färgerna om ljuset är för dåligt. 
Ingen katastrof, men bruset finns ändå med där.

I dagsljus blir det riktigt fina bilder och eftersom du tar foto med hela skärmen, får du en idé om hur bra bilden kommer bli direkt på skärmen.

Som med så många andra LED lampor, funkar den inte riktigt lika bra som en blixt. Dock så måste jag säga att den hjälper HTC One X att göra det bästa av situationen i alla fall. Återigen en del brus i färgerna, men det måste man nästan förvänta sig när det är för mörkt för kameran.

Ansiktsigenkänning och GEO-tagging finns även med i telefonen. Snyggt.

En annan funktion är ”kontinuerlig fotografering” vilket gör att du kan hålla inne foto-knappen och ta flera bilder i snabb följd. Kamera-appen väljer sedan ut den / de bästa bilderna och markerar dem för dig. Du kan själv plocka bort och spara den eller de bilder du vill och kasta bort resten. En riktigt bra funktion.

Kamera-appen är även utrustad med ”gruppfoto” funktion. Den går ut på att du håller in kameraknappen, mobilen tar några bilder, väljer ut de bästa delarna av varje bild och ”klistrar ihop” till en bild. Tittar någon bort, blinkar eller är suddig i en bild, väljer kamera-appen bort detta ansikte och fixar till den personen från en annan bild i serien.

Ljud, med Beats Audio
Musik genom HTC One X är något extra faktiskt. Telefonen levererar nämligen ljud tillsammans med ”Beats Audio”. Telefonen levererar bas och diskant riktigt bra och även när man pluggar i lite mer krävande lurar från beyerdynamic, klarar mobiltelefonen av att skicka rejält med kräm för att höja volymen något extra.

Läs mer om beats audio, här.

Högtalaren klarar sig ganska bra, men som vanligt inget att sitta att skryta med.

Navigation
När det gäller kartor och navigation finns det inte jätte mycket att säga.

De navigationsappar som finns till Android fungerar alldeles ypperligt på en sådan här stor 4,7 tums skärm. Skärmen levererar klara fina färger och att navigera blir en fröjd.

Kartorna i telefonen är som standard självklart Google Maps, och det är enligt mig fortfarande de bästa kartorna som finns. Dessutom är det nog den funktionen jag personligen använder mest, om man bortser från att ringa och skicka sms.


Foto: HTC One X – Nokia Lumia 800

Android 4.0 – Ice Cream Sandwich
One X kör med Android 4.0, men kommer inom kort att bli uppdaterat till 4.1 – JellyBean, vilket kommer att lyfta telefonen ännu mer.

HTC Sense 4 finns ombord och det är faktiskt en av de sakerna jag gillar bäst med HTC’s telefoner. Sense har enligt mig alltid fungerat bra och dessutom sett riktigt bra ut.

I lådan
HTC One X kommer med en laddare och en USB kabel.

Eftersom det är ett PR exemplar jag recenserat, så vet jag inte riktigt vilka tillbehör som följer med när du köper telefonen i butik. Detta (misstänker jag) även kan ändras beroende på operatör osv.

HTC One X fakta

Allmänt
Lansering: 2012
Mått: 134,4 x 69,9 x 8,9 mm
Vikt: 130g
OS: Android 4.0, med HTC Sense 4 (kommer uppgraderas till 4.1)

Skärm
4,7 tum
720 x 1280 pixlar
Typ: Super IPS LCD 2
Pekskärm: Kapacitiv
Pixeldensitet: 312 PPI

Kraft
Processor: Nvidia Tegra 3, Quad-Core 1.5 GHz
RAM: 1 GB
Lagring: 32 GB (26 GB för användaren)
Minneskortsplats: Nej
Batteri: 1800 mAh
Standby: -h
Taltid: -min

Kamera
8 MP, 3264×2448 pixels, Carl Zeiss optics
Autofokus: Ja
Blixt: LED
Video: Ja, 1080p @ 24fps
Frontkamera: Ja, 720p

Trådlöst
3G: HSDPA 21 Mbps / HSUPA 5,76 Mbps
4G/LTE: Nej
WiFi: 802.11 a/b/g/n
WiFi Hotspot: Ja
Bluetooth: 4.0 med A2DP
GPS: Assisted GPS
NFC: Ja
DLNA: Ja

 

Slutkommentar

Jag tycker verkligen om denna mobilen, och det är inte annat än att man överväger att skaffa en som sin egen. Den ”plastiga” baksidan som först känns billig och enkel, går nästan omedelbart över till att kännas riktigt exklusiv och dyr. Den matta vita (i detta fallet) baksidan känns genomtänkt både när det gäller design och kvalité.

Det enda man kan säga som är negativt med bygget är att telefonens storlek, tillsammans med hur tunn den faktiskt är, gör att den är lite svår att hantera i början. Det är ganska enkelt att den glider ur handen och du sitter och fipplar med den utan att koncentrera dig på vad du gör. Även när du skall sträcka tummen till övre delen av skärmen, känns det lite riskabelt, då du får släppa lite på greppet. Detta handlar kanske mer om vem som håller den, och vad man är van vid.

HTC Sense 4 levererar som vanligt. Inga problem här, och har du använt Android eller HTC Sense tidigare, finns här inga nyheter.

Google håller koll på synkroniseringen via E-mail eller Google konto. Enkelt och smidigt att ha alla dina kontakter på ett ställe. Även Facebook fungerar att synkronisera in i telefonboken med dina övriga kontakter.

Vill du ha en av de senaste mobilerna, som verkligen är ett riktigt kraftpaket och med en rejäl skärm, kan jag verkligen rekommendera HTC One X.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *